
Símptomes en primer trimestre d’embaràs.
Nàusees i vòmits
No totes les embarassades presenten els mateixos símptomes d’embaràs, més enllà de la falta de menstruació. Que no tinguis cap molèstia no implica un mal pronòstic. Els símptomes més típics de l’embaràs són les nàusees i vòmits que tenen entre un 50% i un 80% de les dones embarassades. Són més freqüents al matí, però en algunes dones es presenten durant el dia.
En general, menjar aliments pastosos (bastonets, biscotes, galetes) en poques quantitats i cada 2-3 hores ajuda a mitigar les nàusees. En canvi, els aliments líquids i els aliments calents acostumen a augmentar la sensació de nàusea. Per això et recomanem prendre els aliments freds o bé a temperatura ambient. També et sentiràs millor si augmentes el consum de proteïnes. En canvi, et recomanem evitar les olors intenses i ingerir de sabors picants, greixos i fregits.
Habitualment, els vòmits desapareixen al final del primer trimestre. De tota manera, si amb aquests consells no millores hauries de consultar-nos per tal que puguem donar-te tractament mèdic, si fos necessari.
Dolor abdominal
És molt freqüent que al principi de l’embaràs es tingui dolor abdominal. Sol referir-se com un dolor premenstrual, com si t’hagués de venir la regla. Es deu al creixement de la matriu i és normal que passi. Si ve acompanyat de pèrdua de sang o bé tens un dolor més fort que una regla habitual, és millor que ens contactis perquè et puguem donar una cita urgent. Si és de nit o cap de setmana, acudeix al servei d’urgències.
Estrenyiment
Moltes dones refereixen més dificultat per anar al bany durant l’embaràs. La progesterona és la causant d’aquest molest símptoma, ja que fa que el moviment intestinal sigui més lent. A mida que l’úter creix, comprimeix cada vegada més els budells i dificulta la seva funció.
Per pal·liar aquest símptoma has de seguir una dieta rica en fibra, amb molta fruita i verdura, cereals i llegums, fer exercici i beure molta aigua. Mantenir una rutina horària per anar al bany també pot millorar els símptomes. En cas que no obtinguis els resultats esperats, pots prendre algun sobre de fibra de farmàcia, o bé utilitzar algun supositori de glicerina, els quals són innocus pel fetus.
Canvis als pits
L’augment de volum mamari i de sensació de tensió mamària s’inicia molt aviat a l’embaràs. Durant la gestació, les arèoles i els mugrons creixen i es tornen més foscos. També augmenta la mida de les glàndules de les arèoles i pot donar la sensació que són petites berrugues. No suposen cap problema ni s’han d’extirpar.
L’augment de volum pot donar lloc a l’aparició d’estries. Per això et recomanem que des del principi de la gestació utilitzis cremes antiestries o molt hidratants.
Per assegurar una bona preparació per a la lactància, es produeix un augment del flux sanguini a les mames. Això fa que augmenti la mida de les venes, i és per això que són molt més visibles a simple vista a través de la pell.
Augment de les ganes d’orinar
És normal que durant l’embaràs hagis d’orinar més freqüentment, fins i tot des del primer trimestre. Això es deu a un augment del flux sanguini cap als ronyons, que implica una major producció d’orina. A més, l’úter va augmentant de volum i pressiona la bufeta, cosa que fa que potser tinguis més sensació de necessitar anar al bany.
En cas de tenir molèsties com ardor o dolor a l’orinar, hauràs de contactar-nos per si fos necessària la indicació d’un tractament antibiòtic.
Signes d’alarma durant el primer trimestre
Si tens qualsevol pregunta, fes-la sense complexes durant les visites mèdiques. És allà on cal resoldre els dubtes, encara que et semblin molt obvis.
Hi ha certes situacions que requereixen més urgència a la visita:
• Sagnat durant l’embaràs. Si presentes pèrdues de sang per la vagina, has de contactar-nos immediatament o bé anar a urgències si et passa en horari nocturn o cap de setmana. El sagnat és signe d’alarma en qualsevol moment de l’embaràs, tot i que després d’una exploració vaginal pot ser que presentis un lleu sagnat sense importància.
• Dolor abdominal més fort que el d’una regla. És normal tenir dolor semblant al de la regla, degut a la distensió de l’úter; però si el dolor va en augment i és més agut que el dolor menstrual, ens hauries de contactar o bé anar al servei d’urgències de l’hospital.
CONSELLS DURANT L’EMBARÀS
• Exercici físic.
Es pot fer esport durant l’embaràs, sempre que no t’indiquem el contrari. Opta per un esport suau, que exclogui un impacte excessiu i que no impliqui massa risc de caigudes. Recomanem fer piscina, ioga, pilates, bicicleta estàtica, el·líptica... i desaconsellem steps, aeròbic, tots els esports de contacte...
• Viatges.
Tot i que en principi pots viatjar durant l’embaràs, és millor que sempre ens ho consultis abans. Recomanem no viatjar en avió fins haver fet almenys una primera ecografia i haver comprovat que tot es desenvolupa correctament. De cara a la resta de viatges, és important tenir en compte el destí i conèixer els recursos sanitaris que hi ha, en cas de tenir alguna urgència. A més, a l’avió cal que t’aixequis cada 1-2 hores i et moguis una mica per estimular la circulació sanguínia a les cames. Si estàs embarassada en segon o tercer trimestre, hauries de posar-te mitges de compressió per millorar la circulació. L’últim mes no és recomanable viatjar en avió, degut al risc de posar-te de part durant el vol o a la destinació i no tenir opció de tornar a casa. Informa’t sempre si la companyia aèria amb què faràs el viatge t’obliga a presentar un informe mèdic per poder embarcar.
Als viatges en cotxe aconsellem fer un descans cada 2-2,5 hores per anar al bany, caminar una mica i estimular la circulació de la sang a les cames. La moto no està recomanada, degut al risc de caigudes.
• Medicació.
Durant l’embaràs és millor consultar-nos abans de prendre qualsevol medicació. És molt important no automedicar-se, però de tota manera et donem algunes pautes: Pel dolor o bé en un episodi de febre, només pots prendre paracetamol, sempre que no en siguis al·lèrgica. Els antiinflamatoris tipus ibuprofè i aspirina estan contraindicats gairebé en tots els casos.
Els antibiòtics que es poden donar amb més seguretat durant l’embaràs són les penicil·lines (amoxicil·lina, ampicil·lina...). En cas d’al·lèrgia a la penicil·lina és millor consultar-nos abans de prendre un altre antibiòtic.
• Feina.
La majoria de les feines no comporten cap risc per a l’embaràs i pots treballar amb normalitat fins molt avançada la gestació. Per estar-ne més segura, en el servei de prevenció de riscos laborals de la teva empresa t’informaran del teu cas concret.
DIETA I EMBARÀS
S’ha de tenir molt clar que durant l’embaràs no s’ha de menjar per dos, sinó que s’han de cobrir les necessitats del fetus i de la mare. No totes les dones han d’augmentar els mateixos quilograms durant l’embaràs: les que tenen un pes per sobre del desitjat haurien d’augmentar com a molt 7-8 kg durant tota la gestació; les que tenen un baix pes abans de la gestació haurien d’augmentar entre 10 i 12 kg. Aquest augment de pes s’hauria de distribuir de la següent manera:
1. En el primer trimestre s’hauria d’augmentar poc, sobre 1,5 kg. Algunes dones fins i tot baixen de pes pel malestar i les nàusees, sense que això sigui un problema per al fetus.
2. En el segon trimestre, l’augment hauria de ser entre 3,5 i 5 kg.
3. En el tercer trimestre es recomana augmentar entre 5 i 6 kg.
L’augment excessiu de pes durant l’embaràs pot comportar riscos per a la mare gestant i també pel fetus, ja que augmenta el risc de diabetis gestacional, hipertensió i preeclàmpsia i augmenta la probabilitat de una cesària en el moment del part.
Durant l’embaràs s’ha de seguir una dieta sana i equilibrada i augmentar la ingesta de ferro, vitamines A, B i C, iode i àcid fòlic. Les pacients amb dietes especials, com vegetarianes o veganes, haurien de consultar un nutricionista per adaptar la seva dieta al nou estat. Com a norma general es recomana:
• Beure entre 0,5-1 litre de llet/productes làctics al dia. Us recomanem els desnatats per controlar el pes.
• Menjar vegetals 2-3 vegades al dia i fruita 1-2 peces al dia.
• 1 ració de carn/pollastre/peix al dia.
Evita les salses molt fortes, les espècies i els picants i no t’excedeixis amb els fregits.
És recomanable menjar 5 cops al dia, sense ingerir grans quantitats cada vegada.
El cafè i el te es poden prendre amb moderació (una o dues tasses al dia). Però l’alcohol està totalment contraindicat.
Greixos. Els greixos són necessaris per a la formació de les noves cèl·lules del fetus, per la qual cosa s’han d’incloure en la dieta. Però de greixos n’hi ha alguns de més saludables que d’altres. Hem de menjar greixos d’origen vegetal (oli d’oliva, per exemple) i els que provenen del peix, però cal evitar els greixos dels aliments processats i dels fregits.
Cereals: Són font de vitamina B, incloent-hi l’àcid fòlic, i a més contenen nutrients com el ferro, el seleni i el magnesi. Si augmentes el consum de cereals integrals, a més, tindràs una bona font de fibra que t’ajudarà a prevenir l’estrenyiment.
Fruita: La fruita aporta diferents vitamines i fibra. Algunes, com el plàtan o el raïm, són a més molt calòriques, i per això s’ha de limitar la seva ingesta en cas que estiguis augmentant massa el pes. És molt important no oblidar de rentar bé o pelar tota la fruita.
Verdures i hortalisses: Les verdures i hortalisses són font de vitamines importants, com ara la vitamina A i els folats. A més, aporten poques calories i molta fibra. Cal rentar-les bé abans de consumir-les crues.
Aliments proteics: Les proteïnes són bàsiques per construir els nous teixits. Les trobem a les carns, aus, peixos, llegums, ous, fruits secs... En aquests aliments trobem, a més, altres nutrients, com el ferro i el zinc (a la carn), fibra i minerals (als llegums), greixos (als ous) i calci i àcid fòlic (als fruits secs).
La carn i el peix han d’estar ben cuinats, a no ser que s’hagin congelat abans durant almenys 24 hores.
És millor limitar la ingesta de carns vermelles, cosa que no vol dir evitar-les del tot, i combinar-les amb les carns blanques, com el pollastre, el gall dindi i el conill.
Recomanem la ingesta de peix almenys 3 vegades a la setmana, i que una d’elles sigui peix blau (sardina, verat, salmó...), ja que els àcids grassos omega 3 que contenen s’han relacionat amb una millor maduració del sistema nerviós central. S’han d’evitar els peixos grans (tonyina vermella, peix espasa, emperador) pel seu alt contingut en mercuri, tòxic per al cervell en formació del fetus.
Làctics: La llet d’origen animal té un alt contingut en proteïnes, greixos i calci. Cal que estigui pasteuritzada i es recomana la semidesnatada o desnatada en dones amb un augment de pes excessiu.
TOXOPLASMOSIS
La toxoplasmosis és una infecció habitualment benigna per als adults, però que si afecta a la dona embarassada pot ser perillosa per al fetus. Es produeix per la infecció d’un paràsit que es transmet a través de les femtes de gat, la carn crua o la utilització d’utensilis de cuina contaminats per haver estat en contacte amb aliments crus. També a través de fruita i verdura que hagin estat en contacte amb terra contaminada.
Al principi de l’embaràs comprovarem amb una analítica si has passat la infecció amb anterioritat, és a dir, si tens anticossos que protegeixen el fetus durant tota la gestació. En aquest cas, no caldrà prendre les precaucions que t’exposem a continuació. En cas de no haver-la passat, hauràs de seguir aquests consells:
- Cuina bé la carn i, si tens dubtes, congela-la almenys 24 hores abans de cuinar-la.
- Evita la carn crua com l’steak tartar o el carpaccio, així com els embotits de carn crua, com el pernil salat. En cas que els embotits estiguin ja cuinats o bé en una pizza, no hi ha problema per consumir-los, perquè han estat prèviament escalfats.
- Evita els ous crus i renta bé la verdura i la fruita abans de menjar-la.
- Sobretot, no et descuidis de netejar bé el sobre i els estris de cuina després que hagin estat en contacte amb aliments crus. Renta’t bé les mans després de preparar el menjar.
- Utilitza guants si fas treballs de jardineria i renta’t bé les mans en acabar.
- No canviïs la sorra dels gats, ja que pot contagiar-te de toxoplasmosis a través de les seves femtes.
LISTÈRIA
La listeriosis és una rara malaltia bacteriana, encara que en els últims temps la seva incidència està augmentant. Pot portar greus conseqüències per al fetus i, encara que el risc de contraure-la és baix, s’han de seguir algunes recomanacions per prevenir-ne el contagi:
- Beu només llet pasteuritzada i evita els formatges tous fets de llet no pasteuritzada (per exemple, evita el formatge brie o camembert de llet crua).
- Evita les salsitxes i carns processades no cuinades.
- Evita els patés frescos (encara que el risc amb els enllaunats és quasi nul).
- Evita mariscs refrigerats i peixos fumats.
El diagnòstic prenatal és un camp amb grans avenços en els últims anys i no tots ben coneguts. Existeixen 3 grans grups de proves:
1. El triple screening
2. Les proves invasives
3. El test prenatal no invasiu
Cap d’elles és la prova ideal i totes tenen els seus avantatges i desavantatges.
1. Triple screening:
El triple screening és la prova clàssica. Per calcular el seu resultat s’utilitzen 3 paràmetres:
- L’edat
- Paràmetres hormonals detectats en sang
- Dades de l’ecografia de les 12 setmanes (plec nucal…)
Combinant aquests 3 paràmetres s’aconsegueix un resultat en forma de fracció. Si el risc és major a 1/250, por exemple 1/100 o 1/50, es recomana fer més estudis. Si el risc és menor a 1/250, por exemple 1/500 i 1/2000 no es recomana realitzar una prova invasiva. Sempre s’ha d’entendre que un risc baix no és la seguretat de que el fetus no estigui afecte de síndrome de Down si no que el risc de que estigui afecte és baix. Si el risc es de 1/1000 vol dir que hi ha una possibilitat entre 1000 de que el fetus estigui afecte.
Si el risc és alt està indicat fer més estudis para descartar amb seguretat que el fetus tingui alguna alteració cromosòmica.
Per calcular el triple screening realitzem una extracció de sang entre les 9 i les 12 setmanes en el laboratori d’anàlisi habitual. A les 12-13 setmanes es realitza una ecografia i mesurem, entre d’altres paràmetres, el plec nucal. Se’t lliurarà un informe amb aquestes dades que hauràs de fer arribar al laboratori. Així calcularan l’índex de risc individualitzat per cada pacient en aquell embaràs.
Aquesta prova detecta el 85-90% de los fetus amb síndrome de Down, és a dir, entre les dones gestants amb un fetus amb síndrome de Down en un 85-90% dels casos el triple screening ens donarà un resultat d’alt risc però en un 10-15% ens donarà un resultat de baix risc.
La gran avantatge d’aquesta prova és que no té risc pel fetus ni per la mare i que és barata (inclosa en la majoria d’asseguradores mèdiques).
2. Proves invasives
Les proves invasives són les que entrem dins de la cavitat de l’embaràs i són 2: la biòpsia corial i l’amniocentesi. Al haver d’entrar dins d’una cavitat estèril el risc de pèrdua fetal és de un 1% aproximadament.
La biòpsia corial és una prova en la que sobre les 11-13 setmanes de embaràs. S’extreu una mostra de la placenta embrionària (o corion) per via vaginal o bé per via abdominal. Es realitza un cultiu i s’estudien els cromosomes presents. Amb això podem veure si a la placenta els cromosomes són normals o no. Un 1% de totes les biòpsies corials dona un resultat no concloent i llavors s’ha de fer una amniocentesi per confirmar els resultats.
L’amniocentesi és una prova que es realitza a les 16 setmanes. Amb una punció guiada per ecografia s’obté una mostra de líquid amniòtic que s’envia a analitzar. Hi ha 2 tipus de resultats: el ràpid que està llest en 2-3 dies, que no sol entrar per les asseguradores mèdiques, i que mira només 5 cromosomes: el 13, 18, 21 y el X y el Y (los sexuals). Són els 5 que solen alterar-se més freqüentment. Amb aquest resultat sabem amb una alta seguretat si algun d’ells està alterat. La resta de cromosomes es comprovaran amb el resultat estàndar que triga entre 3 i 4 setmanes.
Tant l’amniocentesi com la biòpsia corial, al ser proves invasives, tenen un risc de pèrdua fetal que s’estima sobre un 1%.
3. Test prenatal no invasivo
Són las proves més noves. Es realitzen en sang materna i per tant no tenen risc per l’embaràs. Aquestes proves analitzen ADN placentari en sang materna. En alguns casos el resultat pot ser no informatiu perquè no es detecti suficient ADN fetal a la mostra de sang materna.
Existeixen 3 proves no invasives segons el nombre de cromosomes i alteracions genètiques que estudien. Si vols més informació sobre elles pregunta a la teva visita mèdica i l’aconsellarem.
Aquestes proves no solen estar cobertes per les asseguradores a no ser que es tingui un triple screening d’alt risc, pel que et recomanem primer de tot tenir el resultat del screening abans de sol·licitar alguna d’elles.
Si la prova ens dóna un resultat de normalitat (s’expressa com baix risc) l’índex de fiabilitat és superior 99,8%. En caso de tenir un resultat positiu s’ha de confirmar sempre amb una prova invasiva ja que en un 1% de casos es tracta de un fals positiu.
Símptomes en el segon trimestre d’embaràs
Durant el segon trimestre, les nàusees i vòmits solen desaparèixer. El volum de la panxa encara no és molt gran, cosa que permet seguir amb les activitats del dia a dia amb força normalitat. De tota manera, apareixen alguns altres símptomes.
Acidesa o ardor d’estómac
A finals del segon trimestre sol aparèixer l’acidesa d’estómac. La pressió de l’úter sobre l’estómac facilita que l’àcid estomacal pugi cap a l’esòfag. Per evitar-ho, és millor que esperis a estirar-te una o dues hores des dels àpats. Els aliments més picants o àcids, com els cítrics, la xocolata, el cafè i el te afavoreixen també l’aparició de l’acidesa.
Si amb aquests consells no notes cap millora, pots provar de prendre Almax o Gaviscon després dels àpats.
Dolor abdominal
El dolor abdominal canvia en el segon trimestre: acostuma a estar ubicat més amunt a la panxa, degut a què s’estiren els lligaments que subjecten la matriu. Si el dolor recorda al mal de regla i apareix a intervals regulars, coincidint amb l’enduriment de la part baixa de l’abdomen, hauries de contactar-nos per descartar que no siguin contraccions prematures.
Si el dolor no és rítmic, es tracta de les anomenades contraccions de Braxton Hicks, benignes i reactives al moviment de la mare i més freqüents a la tarda-nit.
Canvis a la pell
La pell canvia molt durant l’embaràs. Freqüentment es nota picor a la panxa o als pits degut al seu estirament. Per alleujar-ho cal que t’hidratis bé la pell amb crema i que t’apliquis alguna crema antiestries, per reduir la possibilitat que n’apareguin.
A més a més, pots notar que et surten més taques a la pell. Per combatre-les, recomanem un factor de protecció alt, sobretot a la cara. Si vas a la platja o a la piscina, on la pell està més sensible i més exposada, també recomanem un factor de protecció ben alt.
Diabetis gestacional
Sobre la setmana 24 d’embaràs se’t realitzarà el test d’O’Sullivan. En cas que sortís un resultat per sobre de 140 mg/dl caldrà que facis una dieta especial per realitzar la corba de glucosa de 3 hores (corba llarga). Si el resultat d’aquesta corba està alterat, es diagnostica una diabetis gestacional i hauràs de fer una consulta amb un endocrinòleg per un bon control del sucre.
L’endocrinòleg pautarà una dieta per evitar les pujades de sucre de la diabetis, les quals podrien ser perjudicials per al fetus i alterar el seu creixement. La dieta s’adequarà a cada dona, però a grans trets caldrà evitar els sucres d’absorció ràpida (com la xocolata, el sucre, els caramels, els gelats, els pastissos...), i mantindrà la ingesta de sucres d’absorció lenta, com pa, pastes, arròs, patata i llegums. Per evitar les pujades de sucre després dels àpats, et recomanarem que no seguis ni estiguis quieta justament després de menjar, sinó que caminis, per tal de cremar el sucre que has ingerit. És molt important fer la dieta tal i com se’t pauti.
Signes d’alarma durant el segon trimestre
Si tens qualsevol pregunta, fes-la sense complexes durant les visites mèdiques. És allà on cal resoldre els dubtes, encara que et semblin molt obvis.
Hi ha certes situacions que requereixen més urgència a la visita:
- Contraccions. Les contraccions que es poden notar durant el segon trimestre acostumen a ser irregulars i no haurien de ser doloroses. Si semblen més freqüents o doloroses de l’habitual, el millor és, primer de tot, relaxar-se una estona i descansar. Si malgrat això segueixen sent molestes, contacta’ns a la consulta. Si et passa a la nit o durant el cap de setmana, ves al servei d’urgències.
- Sagnat. No és normal tenir un sagnat en el segon trimestre. Si sagnessis, cal fer una valoració mèdica en consulta o bé a urgències. Contacta’ns si tens qualsevol sagnat en el segon trimestre.
Vacunes
Durant l’embaràs hi ha tres vacunes recomanades:
Vacuna de la tos ferina.
La tos ferina és una malaltia respiratòria molt contagiosa, produïda pel bacteri Bordetella Pertussis. En els nens acabats de néixer, aquesta malaltia por ser molt greu. Als últims anys i per diferents raons estan augmentant els casos de tos ferina i els nadons estan més exposats a agafar-la. En els nounats, aquesta malaltia precisa ingrés hospitalari en un 70% dels casos i, en algunes ocasions, ingrés a la unitat de cures intensives infantils.
Per això, des del 2014, l’Agència de Salut Pública de Catalunya recomana vacunar les gestants. La vacuna de la tos ferina, anomenada dTpa, confereix, a més, immunitat contra el tètanus i la diftèria. És una vacuna inactivada i altament segura, tant per a la mare com per al fetus.
Amb la vacuna, les embarassades produeixen anticossos contra la tos ferina, els quals passaran a través de la placenta i arribaran al fetus pel del cordó umbilical; per tant, protegeixen al nadó com si estigués vacunat, fins que se li administra a ell la primera dosi d’aquesta vacuna, als dos mesos de vida. Aquesta immunitat dura entre 4 i 12 anys, així que protegirà també la mare en el postpart i evitarà la principal causa de contagi en nadons: el contacte amb les persones més properes, sent la mare la font de contagi en la meitat dels casos. De tota manera, es recomana a les dones una nova vacunació en cada gestació, ja que el pas màxim d’anticossos de la mare al fetus es produeix les primeres setmanes post vacunació.
Vacuna de la grip
Es recomana que totes les embarassades es vacunin contra aquesta malaltia vírica a partir del segon trimestre. Una grip pot tenir poca importància en una dona sana i jove, però en dones embarassades té una probabilitat molt més alta de complicar-se amb una pneumònia.
La vacuna de la grip és inactivada, cosa que la fa segura durant l’embaràs tant per a la mare com per al fetus, i és la forma més eficaç de prevenir la malaltia.
Gammaglobulina antiD
Popularment, se la coneix com la vacuna del Rh. En cas d’estar embarassades d’un fetus amb sang de grup sanguini positiu, les dones amb grup sanguini negatiu produiran anticossos contra la sang del fetus. Per tant, provocaran una anèmia en el fetus. La vacuna evita la fabricació d’aquests anticossos, de forma que la mare no ataqui la sang fetal. La gammaglobulina s’administra generalment entre la setmana 28 i 29 d’embaràs. En cas de realitzar-se algun procediment invasiu (amniocentesis o biòpsia corial) en dones Rh negatives, s’haurà d’administrar la vacuna, independentment del grup sanguini del fetus.
Quan neix el nadó, comprovarem el seu grup sanguini i, en cas de ser positiu, caldrà administrar una nova dosi de gammaglobulina a la mare en les primeres 48 hores postpart.
Símptomes en el tercer trimestre d’embaràs
Durant el tercer trimestre creixen les molèsties abdominals degut al volum i pes de la pròpia panxa.
Augment de ganes d’orinar
El creixement del fetus comprimeix la bufeta i això comporta més ganes d’orinar. També va lligat a una major producció d’orina durant l’embaràs. Si sents ardor o dolor a l’orinar, fes-nos-ho saber i així descartarem una possible infecció.
Secreció vaginal
Durant tot l’embaràs augmenta la quantitat de flux vaginal, ja que és una forma fisiològica de defensa davant de possibles infeccions. Sol ser un flux blanquinós i una mica líquid, però si es tornés espès i produís picor hauríem de descartar alguna infecció, com les càndides.
Si tens la sensació que poden ser pèrdues de líquid amniòtic, contacta amb la consulta.
Contraccions de Braxton Hicks
Las contraccions de Braxton Hicks les notaràs durant el tercer trimestre i abans de posar-te de part. No són gaire doloroses i, sobre tot, són irregulars. Si es fan més freqüents, estira’t una estona i fes repòs. En cas que en repòs persisteixin, contacta amb la consulta.
Mal d’esquena
En el tercer trimestre d’embaràs és freqüent tenir mal d’esquena, degut a la posició més arquejada de les lumbars. Per alleujar aquests símptomes, descansa, posa’t calor local i ves a un fisioterapeuta perquè et faci un massatge i et descontracturi la musculatura.
Pèrdua de tap mucós
El tap mucós és moc del coll de la matriu, de vegades amb uns petits fils de sang. Es sol perdre quan comença la dilatació o després d’un tacte vaginal a consulta. No sempre indica que el part sigui imminent i si la seva pèrdua no va acompanyada de contraccions regulars ni dolor, no suposa cap urgència.
Signes d’alarma durant el tercer trimestre
Si tens qualsevol pregunta, fes-la sense complexes durant les visites mèdiques. És allà on cal resoldre els dubtes, encara que et semblin molt obvis.
Però hi ha certes situacions que requereixen més urgència en la visita:
- Sagnat: Si aparegués sagnat durant el tercer trimestre cal sempre fer una valoració mèdica a consulta o bé a urgències. Pot ser que després d’una exploració vaginal a consulta tinguis una mica de sagnat escàs. De tota manera, contacta’ns si tens qualsevol sagnat en el tercer trimestre.
- Mal de cap, visió borrosa o mal d’estómac: Davant de qualsevol d’aquests símptomes, el primer que has de fer és prendre’t la tensió a casa o bé a la farmàcia. Si la tensió està per sobre de 14 (la màxima) o de 9 (la mínima) contacta amb la consulta o, en cas de ser horari en què la consulta està tancada, contacta amb la llevadora o ves a urgències.
- Disminució dels moviments fetals: Al final de l’embaràs és normal que el fetus es mogui menys, degut a la falta d’espai. Però si en poques hores o dies els moviments disminueixen de forma dràstica, t’has d’estirar del costat esquerre i menjar alguna cosa dolça per veure si augmenten els moviments del fetus. En cas de no ser així, has de contactar amb la consulta, amb la llevadora o bé anar a urgències.
Quan ha començat el part?
Es molt difícil definir quan ha començat el part ja que és un procés que va evolucionant. Davant del dubte de si estàs de part o no has de contactar amb la consulta o bé amb la llevadora. Per norma general s’indica que el part s’ha iniciat si es donen 3 circumstàncies:
1. Que el coll de la matriu s’hagi escurçat
2. Que el col de la matriu hagi dilatat
3. Que es tinguin contraccions regulars.
Les contraccions són més fàcils de que tu mateixa les controlis però per saber l’escurçament i la dilatació del coll de la matriu s’ha de fer una exploració vaginal. Per això en ocasions et farem venir a l’hospital encara que després sigui una falsa alarma. Però servirà per veure que tot evoluciona correctament i estiguis més tranquil·la.
Ja veus que saber si estàs o no de part no és tant fàcil com sembla i que el millor és que davant de qualsevol dubte ens contactis.
Com sé si he trencat aigües?
Quan es trenquen aigües es produeix la sortida de líquid amniòtic per la vagina, bé perquè la bossa que les reté a l’úter s’ha trencat completament o bé perquè tingui un petit porus per on vagi sortint aquest líquid. En el primer cas és més fàcil veure que surten aigües sense control per la vagina, que solen ser transparents i sense fer cap olor, com aigua de l’aixeta. En altres ocasions és més difícil veure-ho ja que les aigües no són tant abundants i hi ha més dubtes. Pots posar-te una compresa i veure si es va mullant involuntàriament. Davant del dubte has de contactar amb la consulta o bé amb la llevadora.
Si has trencat aigües i no tens contraccions ni dolors també ens has de contactar o bé acudir a urgències ja que s’ha de comprovar que tot estigui correcte i si fa falta administrar antibiòtic.
Si el color de les aigües és transparent no hi ha pressa per anat a l’hospital (sempre en un temps raonable de 1-2 hores) però si les aigües són de color verdós, grogues o vermelles hauries d’anar immediatament a l’hospital, sempre millor contacte telefònic amb el nostre equip.
Et deixem a ma els telèfons de contacte:
- Consulta Quirón: 93 255 40 93
- Lucía (llevadora): 610 293 484
Rentats del perineu:
Cal que facis aquestes cures del perineu encara que no portis punts i encara que hagi estat un part per cesària:
• Dutxa’t diàriament. En cas que el part hagi estat per cesària, pots deixar que l’aigua i el sabó caiguin per la ferida. Després asseca-la bé amb una tovallola a copets suaus.
• Renta bé els genitals amb agua i sabó; pots fer servir un gel íntim, com Epixelle®.
• Evita productes que puguin irritar la pell.
• Eixuga’t la ferida amb un assecador amb aire fred o bé amb una tovallola a tocs para evitar estirar els fils dels punts o les grapes.
• Quan vagis a orinar, neteja’t amb paper higiènic des de davant cap a darrera. Després de defecar, recomanem rentar amb agua i sabó íntim i assecar a copets.
Compreses:
Els primers dies has d’utilitzar compreses de cotó i lliures de plàstic, per tal que la zona transpiri millor. Canvia’t la compresa freqüentment. Quan hagin caigut els punts, ja podràs utilitzar les compreses habituals.
Evita l’ús de tampons i copa vaginal durant tota la quarentena.
Roba interior:
Intenta usar roba interior de cotó, evita lycra i encaixos per tal que el perineu transpiri millor.
Mitigar el dolor:
Si no n’ets al·lèrgica, pots prendre analgèsics per mitigar el dolor dels punts i de la distensió del perineu. Els medicaments que et proposem a continuació són segurs també si estàs fent lactància materna:
• Antiinflamatoris com Ibuprofè de 600 mg, o bé Voltarén de 50 mg, cada 8 hores.
• Paracetamol de fins 1g/8h, alternats amb l’antiinflamatori (a les 4 hores d’haver pres l’antiinflamatori).
• Si tens hemorroides pots aplicar-te alguna crema per alleujar-les. No l’apliquis mai directament sobre l’episiotomia.
• Pots posar-te gel embolicat en algun drap per tal de baixar la inflamació del perineu i de les hemorroides. Pots deixar-te’l posat durant 10 minuts, 3 vegades al dia.
Controls a consulta:
Recomanem que et facis un control en consulta entre 1 i 2 setmanes després del part. Si portes punts i et molesten molt, podrem retirar-los. També servirà perquè ens exposis els dubtes o temors, si ho necessites, i puguem ajudar-te. Després d’aquesta visita, te’n programarem una altra per aproximadament 6 setmanes després del part, és a dir, la quarentena.
Pèrdues de sang:
Les pèrdues de sang que es produeixen per la vagina en el postpart es diuen loquis. Al principi són més vermells i semblants a una regla; uns dies després acostumen a disminuir en quantitat i canviar de color. Però passats 10-15 dies del part, les pèrdues poden tornar a anar en augment durant uns dies. Els loquis tenen una olor forta i característica que no t’ha d’amoïnar, però en cas que la olor canviï a molt més intensa o bé aparegui febre, has de contactar-nos.
En cas de fer lactància artificial, la primera regla acostuma a venir un mes després del part; és a dir, quan els loquis ja són escassos.
Lactància:
Si estàs fent lactància materna pots tenir febre (fins a 38ºC) els primers dies de la pujada de llet. En aquest cas, pots prendre paracetamol, sempre que no hi hagi cap contraindicació habitual.
Las temudes clivelles poden ser molt doloroses. Per prevenir-les o combatre-les pots posar-te pomades de lanolina o bé algun oli específic.
En cas d’envermelliment del pit, amb febre i dolor quan alletes, hauries de contactar-nos per descartar una mastitis. Fins que puguis venir a la consulta pots prendre paracetamol, aplicar-te calor local i fer-te massatges a la zona per intentar buidar bé el pit.
Hi ha nombrosos grups de lactància, tant als CAPS de zona com al mateix Hospital Quirón, que poden ser de gran ajuda.
Quarentena:
Hi ha una sèrie de recomanacions bàsiques per als 40 dies que dura la quarentena:
• Evita l’ús de tampons i copa menstrual i només utilitzar compreses per a les pèrdues de sang.
• Evita les relacions sexuals durant tota la quarentena, per evitar una infecció uterina.
• Evita els banys a la banyera, la piscina i al mar durant tota la quarentena, per evitar possibles infeccions.
• Evita fer esport fins passada la quarentena. Pots caminar i fer tot el que no suposi grans esforços. No has de fer abdominals fins que no hagis fet recuperació de sòl pelvià.